A divatról

24 feb A divatról

“A divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. Nincs stílustalanabb nő annál, mint aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában.” – Coco Chanel

De mi is a divat és miért követik a nők és mostmár a férfiak is figyelve az aktuális trendeket?

Miután  Ádámot és Évát száműzték a paradicsomból és az édeni fügefalevél már nem biztosított kellő védelmet, az ember állatok bőréből, szőréből majd valamivel később növényi szálakból volt kénytelen ruhadarabokat készíteni az időjárás viszontagságainak kiküszöbölése és testi épségének megóvása érdekében.
Az öltözködés története  rendkívüli  fejlődésen ment keresztül. Egykoron a védelem volt az elsődleges szerepe ,  később már a társadalmi megkülönböztetés egyik eszközévé is vált.

Míg Egyiptomban csak a felsőbb réteg kiváltsága lehetett a felső test takarása, a görögöknél a  bő ruhájuk hossza, redőzöttsége  mutatta társadalmi hovatartozásukat, az ókori Rómában már a színbeli eltéréseken kívül a díszítésből is  lehetett a rangra következtetni.

A XVI. század nagy változást hozott, a divatos öltözék a magasabb körökben szinte alapkövetelménnyé vált.

“A szabók inkább újításokon törik a fejüket, ahelyett, hogy varrnának.” olvashatjuk egy 1714. –ből származó szövegben.
A szabómesterséget nagyon  megbecsülték a forradalom előtti időkben,  egyesek közülük olyan megtiszteltetésben részesültek, mint a vérbeli hercegek .   Marie Antoinette öltözködési mániája köztudott volt, a  királynő minden nap más toalettet viselt és mindegyikhez más-más cipő is tartozott. A divat annyira meghatározóvá vált az udvarnál, hogy az udvari etikett és protokoll is meghatározta és megkövetelte. Egy udvarhölgyet például három hónapra kitiltottak a palotából, mert kétszer ugyanabban a ruhában jelent meg.
A dámák gondolkodás nélkül követték a királynő  divatszeszélyeit.
Az egykori varrónő Rose Bertin (akit divatminiszterré neveztek ki) ötlete volt a „Saint-Honoré” utcai divatbábok szétküldése, amivel  elterjesztették a francia divatot egész Európában.
1777-ben Moreau metszeteivel megjelent  a Monument du Costume, és feltűnt a legrangosabb divatlap a La Galerie des Modes et Costumes Francais. A divat megállíthatatlanul elindult máig tartó népszerűsége felé.

folytatjuk..

 

Nincs hozzászólás

Sorry, the comment form is closed at this time.